21 ianuarie, 2013

despre responsabilitati

Exista etape si etape in cresterea unui copil. Ne confruntam cu ele asa cum ne pricepem. Mai ales la primul copil, orice faza e tratata dupa cum crede fiecare. Poate prea lejer sau mult mai serios decat ar trebui.

Asa ca stau si ma gandesc ca ar fi buna o lista, cu cele mai importante obligatii pe care le avem noi ca parinti fata de copii:
- sa avem grija de sanatatea copilului; sa nu uitam de vitamine, calciu, imunizare si ce ne-a mai indicat doctorul; sa nu tratam o afectiune a copilului dupa ureche, din povesti auzite la altii. Sa nu 'ratam' sa ii dam tratamentul pentru ca suntem obositi dupa o zi proasta;
- igiena se invata de mic; de la baita de seara, la spalatul pe fata dimineata si neaparat spalatul pe dinti;
- sa il hranim sanatos;
- sa nu il privam de miscare si soare;
- sa crestem un om responsabil, corect si capabil sa ia decizii;
- sa ii dam toate sansele la o educatie adecvata, si primii pasi pornesc cu socializarea de la gradinita;
- sa il invatam sa stie sa isi poarte singur de grija; si nu pentru a ne mai elibera noi, ci pentru a ii da incredere, pentru a se simti responsabilizat, capabil si mandru de ceea ce face. Poate ca ii ia un minut sa isi puna sosetele corect, in loc de vreo 5 secunde, dar ceea ce face nu se cuantifica in minute;
- sa fie in siguranta: in casa, pe strada, in masina;
- sa se simta iubit si sa stie ca iubirea pentru el este neconditionata.

Asa ca, daca datorita problemelor cotidiene (serviciu, bani, sanatate, parinti, probleme in casa, necazuri cu ceilalti copii sau cine stie ce mai avem pe cap) ajungem sa taiem din lista de mai sus, trebuie sa avem grija si sa remediem cat mai repede atentia pe care i-o acordam copilului.

Daca e vorba doar de o cearta pentru o jucarie necumparata, un televizor inchis sau vreun rasfat specific, atunci puteti sa dormiti linistiti. Nu v-ati privat copilul de ceea ce are nevoie.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu