03 ianuarie, 2013

De ce avem nevoie de povesti?

Chiar asa, v-ati gandit in ultimul timp de ce avem nevoie de povesti? Pe mine ma bazaie aceasta intrebare de cateva saptamani bune...
De ce ne crestem copiii cu povesti, de ce traim cu povesti, de ce citim carti, de la romane istorice la povesti siropoase sau nebunii SF, de ce ne uitam la filme, de ce urmarim seriale TV, de ce mergem la teatru, de ce ne putem ochelari in cinematografe 3D?
De ce ne lasam furati de povesti? De ce ne plac tabloidele in care se vorbeste despre persoane pe care nu o sa le cunoastem niciodata? De ce avem atata sete de informatie, de orice natura si in orice forma? De ce ne abonam la mailuri cu newsletter-uri?
Ok... nu citim toti acelasi lucru, nu parcurgem aceleasi carti, nu rasfoim aceleasi ziare sau reviste, si nici nu mergem la acelasi gen de spectacole. Dar o facem.
Pentru ca asa am invatat de mici? Sau pentru ca, oare, satiface acea nevoie specific umana, pe care nu stiu sa o regasim la alta specie... nevoia de "altceva"? Acel "altceva" care inseamna mai mult, mai viu, mai incolo, mai trist, mai bine, mai palpitant... Pentru ca mai traim inca una, doua... noua vieti alaturi de eroii nostri... Pentru ca in filme urcam munti si intram in vulcani aprinsi cu picioarele goale... Pentru ca plangem alaturi de frumoasa printesa care pentru a nu ramane nemaritata si-a calcat pe inima si l-a luat pe zmeu de barbat... Pentru ca in carti poti sa inseli fara sa te simti vinovat... Pentru ca ai ochiul format mai bine decat Hercule Poirot... Pentru ca sirenele nu canta cand mergi in croaziera, ci doar in basmele pentru copii... Pentru ca ceea ce a visat Jules Verne ne-a facut sa urcam pana la luna secolul trecut...
Pentru ca noi n-am fi avut nimic din toate acestea daca nu s-ar fi povestit.

Un comentariu:

  1. Copilul este incantat cand isi vede numele printat in propria lui carte personalizata. Imaginati-va doar cat de entuziasmati sunt; aceste carti nu numai ca ii face sa le creasca respectul de sine, nu numai ca le dezvolta abilitatile de a citi, dar reprezinta si un cadou de nepretuit care ramane in amintirea lor toata viata. Cartile personalizate pentru copii in afara de faptul ca devin un cadou de neuitat sunt o adevarata unealta puternica in educatia copiilor.

    RăspundețiȘtergere